Idei de amenajare a livingului în funcție de rolul camerei și de stilul preferat

Loc de relaxare sau de petrecere alături de apropiați, spațiu unde se pune masa festivă de sărbători sau zonă de lucru pentru cei care lucrează de acasă, livingul este centrul casei noastre și camera pe care ne-o dorim amenajată cât mai confortabil și plăcut.

Ce rol are livingul

Lvingul poate îndeplini mai multe roluri simultan și trebuie să ținem cont de ele când facem planuri de amenajare a camerei.

             ►  Loc de socializare. Este, de departe, principalul rol pe care îl are un living: locul în care te aduni în fiecare seară cu familia, pentru a discuta ultimele întâmplări ale zilei, pentru a face planuri de viitor sau, pur și simplu, pentru a petrece câteva ore liniștite într-o companie plăcută.

În același timp, este și camera „de primire”: locul în care îți primești musafirii – fie că-s invitați sau nu -, unde organizezi o seară de boardgames sau stai la bârfă și la o cafea cu cineva apropiat.

  ►  Zonă de relaxare. Mai sus vorbeam despre socializare și musafiri, dar livingul este și locul în care ne place să ne tragem sufletul în liniște, la finalul unei zile grele la muncă sau într-un weekend în care nu avem niciun chef să plecăm pe coclauri.

Aici citim o carte, ne uităm la televizor, moțăim pe canapea sau într-un fotoliu comod, într-un maldăr de perne pufoase, medităm. Multă lume preferă să facă multe dintre aceste activități în dormitor, dar livingul trebuie amenajat în așa fel încât să ofere cele mai bune condiții pentru relaxare.

  ►  Spațiu pentru luat masa. Nu oricine are o bucătărie suficient de spațioasă încât să poată întinde acolo o masă festivă pentru șase persoane sau mai multe, ce să mai vorbim despre un „dining room”.

Soluția cel mai des întâlnită este transformarea sufrageriei în zonă de luat masa, fie cu ajutorul unei mese extensibile, fie prin amplasarea unei mese de dining, dacă spațiul permite. Asta înseamnă că trebuie să ai mobilierul necesar pentru asta: scaune, un bufet sau o vitrină pentru veselă.

 Birou. Pe lângă rolurile menționate până acum, livingul este și spațiul în care, de cele mai multe ori, vei instala un birou cu un laptop, o imprimantă sau alte echipamente de birotică.

Nu este cea mai bună soluție, dar, dacă ești genul de persoană care mai lucrează uneori și de acasă, știi deja că nu-ți poți instala colțul de muncă în dormitorul matrimonial sau în al copiilor. De aceea este foarte important să găsești locul potrivit, unde vei avea liniște, iar livingul este prima opțiune.

  ► Cameră de oaspeți. Într-un apartament de 2 sau 3 camere la bloc – sau chiar într-o casă cu doar câteva camere -, livingul va fi mai mereu prima opțiune când ai musafiri care vor rămâne peste noapte.

În locuințe mici, nimeni nu păstrează o cameră mobilată doar pentru rudele sau prietenii care vor petrece noaptea la tine, așa că trebuie să ai în living măcar o canapea extensibilă, dacă vrei să acomodezi cel puțin două persoane.

Cum planifici amenajarea livingului

Dacă te-ai decis să investești sumele necesare pentru amenajarea generală a sufrageriei, nu este cazul să începi să cauți mobila potrivită pentru livingul tău: mai întâi trebuie să planifici și să măsori. Ai nevoie de o ruletă pentru a vedea cât spațiu ai la dispoziție, dar și de un ochi format pentru a-ți da seama ce corpuri de mobilier s-ar potrivi în casa ta. Iată ce trebuie să ai în vedere în timp ce faci planuri:

Dimensiunile încăperii

Primul și cel mai important criteriu – cel care îți reduce sau îți deschide opțiunile de amenajare a livingului – este spațiul pe care îl ai la dispoziție. O încăpere cu o suprafață mare îți va permite să creezi mai multe zone care să îndeplinească roluri diferite în living (o zonă de luat masa, una de citit și una de relaxare, de exemplu).

Pe de altă parte, o sufragerie de dimensiuni reduse îți va limita opțiunile și va afecta și numărul corpurilor de mobilă pe care le vei putea amplasa.

Arhitectura locuinței

Lucrurile sunt cât se poate de clare aici: dacă ai o bucătărie open-space, va trebui să ții cont și de amenajarea ei când vei decide ce mobilă aduci în living. De asemenea, dacă la intrarea în apartament nu ai hol, iar ușa se deschide de-a dreptul în sufragerie – cum este cazul unora dintre proiectele rezidențiale mai noi -, trebuie să amenajezi și un loc pentru încălțăminte, un cuier sau un pantofar lângă ușă.

De asemenea, și forma livingului poate fi un criteriu de care să ții cont în amenajarea lui. Suntem obișnuiți cu sufragerii dreptunghiulare sau pătrate, dar, dacă te-ai mutat de curând într-un apartament nou sau într-o casă construită într-un stil modern, sunt șanse mari să ai un perete rotund sau o cameră de formă hexagonală.

Încearcă mai multe idei de amenajare și optează pentru cea care se potrivește cel mai bine în camera ta de zi.

În funcție de rolul camerei

Am discutat mai sus rolurile pe care le poate îndeplini livingul, acum este momentul să vorbim despre ele într-un context mai larg, cel al planificării. Un lucru simplu – dar care nu e respectat de prea multă lume – este faptul că nu poți transforma livingul într-o cameră bună la toate – și birou, și zonă de relaxare, și cameră de oaspeți, și spațiu pentru luat masa.

Înainte să comanzi mobila, hotărăște-te care sunt cele mai importante activități pe care le vei desfășura în sufragerie și alege corpurile de mobilă și în funcție de acest criteriu. În principiu, vei avea nevoie de următoarele:

Mobilierul

       ► Masă și scaune

       ► Bufet

       ► Sofa

       ► Taburet sau otoman

       ► Fotolii

       ► Canapea

       ► Bibliotecă

       ► Măsuță de cafea

       ► Vitrină

       ► Comodă TV

       ► Birou

Decorațiunile

       ► Covor

       ► Lămpi și veioze

       ► Tablouri

       ► Oglinzi

       ► Flori de apartament

Stiluri de amenajare a livingului

Odată ce ai terminat cu planificarea livingului și ai lăsat ruleta deoparte, e timpul să discutăm despre stilul în care va fi amenajată sufrageria. Pentru că nu e suficient să pui laolaltă diverse piese de mobilier care „par” să se potrivească împreună, e recomandat să urmezi câteva linii călăuzitoare în această privință.

Mobila trebuie să fie – dacă nu din același set – măcar din același material, în culori similare, complementare sau care creează sinergie și, mai ales, să fie în același stil.

Asta înseamnă că nu e o idee bună să pui laolaltă, de exemplu, o comodă TV în stilul anilor ’70 și o măsuță de cafea minimalistă din metal și sticlă, așa cum o decorațiune modernă și un milieu de la bunica nu fac casă bună.

În funcție de design și de mobilă, stilul de amenajare a livingului poate fi:

       ► Clasic sau tradițional. Mobila în stil clasic este bogată în ornamente, are trăsături pe care mai degrabă le-ai vedea într-un muzeu sau într-o casă memorială de acum 200 de ani, utilizează lemnul masiv din belșug și este de obicei simetrică.

       ► Vintage. Acest stil nu este asociat cu o perioadă anume, așa cum este cazul stilului retro, însă are particularități ale unei perioade bine delimitate. Poate fi vorba despre stilul rococo, baroc sau art nouveau.

       ► Retro. Este stilul asociat cu anii ’50-’70 ai secolului trecut. Culorile mobilierului sunt mai întotdeauna vesele, deschise, iar formele sunt, dacă putem spune astfel, ciudate.

       ► Modern. Acest stil se remarcă prin ordine și simplitate, mobilierul este realizat din metal și sticlă și lipsesc decorațiunile în exces.

       ► Minimalist. O variantă a stilului modern, stilul minimalist este caracterizat de o simplitate dusă la extrem, culori neutre și mobilă în forme geometrice.

       ► Contemporan. Este, de fapt, o combinație de mai multe stiluri, este comod și elegant, folosește culori luminoase și finisajele sunt mai calde față de simplitatea sobră a stilului modern.

       ► Industrial. Acest stil are două elemente-cheie: oțelul utilizat cât mai mult și lemnul recondiționat și obținut din surse neortodoxe, de exemplu, din paleți. Culorile sunt neutre, iar funcționalitatea este elementul comun al corpurilor de mobilier.

       ► Rustic. Dacă ai de gând să reamenajezi casa bunicilor sau cabana de la munte, stilul rustic este, probabil, primul care îți vine în minte.

       ► Shabby chic. Una dintre particularitățile interesante ale acestui stil este faptul că potrivește de minune corpuri de mobilă desperecheate. Culorile specifice sunt cele sunt pastelate, iar un element distinct poate fi obținut prin utilizarea vopselei albe pentru mobila de lemn, care mai apoi a fost șlefuită pentru a crea un aspect de uzură.

Please follow and like us: