Deopotrivă loc de relaxare și spațiu funcțional, baia se dovedește a fi una dintre cele mai importante încăperi ale casei, încă de la primele ore ale zilei. În materie de design, posibilitățile sunt foarte numeroase, iar la capitolul dotărilor tehnice, soluțiile pot fi adaptate cu mare ușurință, în funcție de specificul fiecărei locuințe. Cu un buget bine calculat și cu un plan pus la punct până în cel mai mic detaliu, cu siguranță vei reuși să îți transformi baia într-un mic sanctuar.
Inainte de a stabili bugetul care îți este necesar pentru amenajare, va trebui să determini exact care sunt necesitățile tale și ale membrilor familiei. În funcție de particularitățile casei tale, ai posibilitatea de a crea un decor cât mai potrivit, cu mobilier de baie și cu accesorii care să se integreze cât mai firesc în peisaj.
Baie mică sau mare
O baie de dimensiuni generoase îți va oferi posibilități multiple de amenajare. Într-o încăpere luminoasă și spațioasă vei putea amplasa cât mai mult mobilier și chiar mașina de spălat rufe sau uscătorul. Pe de altă parte, limitările la care te supune spațiul restrâns dintr-o baie de bloc îți vor da ocazia să experimentezi, prin folosirea unui mobilier cât mai modular și a unor spații de depozitare neconvenționale.
Culori
În general, pereții băilor trebuie să aibă culori deschise, pentru a amplifica senzația de deschidere, mai ales în cazul celor de la bloc. Cea mai reușită combinație este cea dintre culoarea deschisă a pereților, cea neutră a gresiei, respectiv a faianței, și cea contrastantă a unor accesorii sanitare alese cu inspirație. Dacă ești în căutarea unui aspect mai discret, poți merge pe o combinație cât se poate de clasică, dintre alb și gri.
Finisaje
Când vine vorba despre finisajele băii, cele mai vizibile sunt faianța și gresia. În băile mici se recomandă plăcile mari de faianță, care diminuează senzația de înghesuială. Tentația de a folosi culori stridente poate părea facilă, dar este complet nerecomandată folosirea acestora, din cauza riscului de a încărca vizual tot ansamblul.
Dacă vrei să creezi o atmosferă aerisită, dar modernă, poți opta pentru gresie și faianță în aceeași nuanță de crem, maroniu și gri. Indiferent de culoarea ei, gresia trebuie să aibă o textură antiderapantă, iar pentru un aspect mai aerisit, o poți monta pe diagonală.
Utilități
Pentru ca baia să fie pe placul tău, ai nevoie de instalații sanitare de calitate și de accesorii pe măsură. Un design atrăgător este incomplet fără o funcționare impecabilă a echipamentelor din baie.
Astfel, utilitățile la care este conectată baia sunt folosite eficient, cu maximum de randament. Un calorifer care nu se încălzește uniform sau o baterie care nu echilibrează bine apa caldă cu cea rece poate strica momentele de relaxare după o zi încărcată la serviciu.
Cadă sau duș
Deși pare o alegere care depinde exclusiv de spațiul disponibil, alegerea dintre cadă sau duș reflectă într-o bună măsură și gusturile personale. Dacă obișnuiești să faci băi prelungite pe parcursul a câteva zeci de minute, cu spumă și cu săruri, cu siguranță vei dori o cadă.
Fie că alegi un model acrilic, foarte accesibil ca preț, sau unul cu hidromasaj, trebuie să ai grijă ca obiectul să nu creeze senzația de baie înghesuită. Cabina de duș, pătrată, rotundă sau amplasată pe colțul încăperii, este mai practică pentru cei care sunt mereu pe grabă.
Nevoi speciale
Uneori, o baie trebuie să îndeplinească funcții mai complexe. Dacă în familie există persoane cu nevoi speciale, o încăpere cât mai spațioasă le va fi foarte necesară. Ușa băii trebuie să aibă deschidere către exterior, pentru a se evita pericolul blocării.
La mijlocul încăperii este nevoie de un spațiu liber, cu latura de 150 de centimetri, care să permită întoarcerea scaunului rulant, iar podeaua trebuie să fie cauciucată, pentru a împiedica deraparea. Mânerele din preajma vasului de toaletă și a căzii sunt indispensabile într-o baie pentru persoane cu dizabilități locomotorii.
Cum alegi piesele de mobilier potrivite
Dimensiunile băii vor dicta încă din start aspectul și amenajarea mobilierului. Dacă există limitări la acest capitol, alege să folosești spațiul într-un mod inteligent, apelând la dulapuri și măști de chiuvetă de colț, precum și la piese suspendate. Amplasarea mobilierului din lemn, din PAL sau din MDF este contraindicată în lipsa unei surse directe de ventilație, caz în care va fi mai bine să alegi corpuri din dolomit sau din DTD laminat.